sobota, 15 października 2016

Susz jabłkowy - październikowy mix gatunków

Poulared - delikatny, raczej słodki, miękki.

Kosztela. Twarda, słodka, aromatyczna, soczysta. Przypomina w smaku "jabłko nowozelandzkie" ale to bardzo szacowna odmiana, lubiana przez króla Jana II Sobieskiego. Nie najlepiej się przechowuje, zupełnie się nie nadaje do dżemu ale jest wspaniała na surowo i do suszenia.

Reneta. Październik to dość wcześnie na renety więc jest wyraźnie kwaśna. Twarda, aromatyczna, świetna do suszenia.

Poulared (rumieniec ma z drugiej strony).
W Grodziu na targu widuje sie przeróżna pisownię: pałlaret, pulared, pularet, pałlared....

Delikates. Bardzo smaczne, soczyste, aromatyczne, raczej twarde. Słodkie, suszą się na jasno (podobnie jak goldeny).

Kolejny poulared.

Koksa z naszej jabłonki - może jeszcze niezupełnie dojrzała, ale aromatyczna, soczysta, słodka, doskonała do suszenia, na kompot; ma w sobie coś ze smaku ananasa.

Koksa

Koksa

Delikates

Reneta

Poulared

Obierki - kto rozpozna z jakich gatunków?

Grunt to mieć dobre narzędzia do pracy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz