czwartek, 27 października 2016

Papryka faszerowana fetą z orzechami II



Robi się mniej więcej tak:

Składniki:
6 niedużych papryk, na tyle foremnych, żeby dały się postawić
2 opakowania serka typu feta
5-10 dkg orzechów włoskich, startych na tarce albo drobno posiekanych
1-2 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
1 jajko (obowiązkowo)
opcjonalnie: ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
lub 2 łyżki hummusu
lub jakaś ulubiona przyprawa, np. chilli
Wykonanie:
Starte na tarce lub posiekane orzechy wymieszaj widelcem lub mikserem na niskich obrotach z serkami feta. Dodaj oliwę i jajko. Dosyp łyżeczkę cukru. Dodaj jakieś ulubione przyprawy.
Pięć papryk pozbaw ogonka i nasion ze środka, szóstą posiekaj dość drobno i domieszaj do farszu.
Nakładaj łyżką farsz do papryk, upychaj dobrze.
Dojdź do wniosku, że do zdjęcia potrzebujesz jeszcze parę orzechów dekorujących wierzch, więc je stłucz i dodaj.
Wsadź papryki do piekarnika na 150 stopni na około 30 minut, w zamkniętym szklanym naczyniu.
Papryki w czasie pieczenia puszczą sok. Nie przejmuj sie tym, wylej go.

Smacznego. Jak na razie polecam z chlebem; ale pewnie z dobrą kaszą też jest świetne.

Moim zdaniem też wspaniale wyjdzie to samo ale w wydrążonych burakach. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz