Pierwsza porcja: zgrabniutkie ogórki śremskie (2,50 zł/kg), zrobiłam 5 słoików.
Na litrowy słoik dawałam łyżkę soli (do przetworów),
do tego mniej więcej: 3 ząbki czosnku, 2 kwiaty kopru, 2 kawałki chrzanu - kulki :)
szczyptę pieprzu, 2 ziela, 2 szczypty gorczycy (sporo), 2 liście laurowe.
Do tego wrzątek - i już.
Druga edycja: 5 słoików (3 zł/kg). Na litrowy słoik dawałam łyżkę soli (do przetworów),
OdpowiedzUsuńdo tego mniej więcej: 3 ząbki czosnku, 2 kwiaty kopru, szczyptę pieprzu, 3 ziela, 2 szczypty gorczycy (sporo), 1 spory liść czarnej porzeczki.
Do tego wrzątek - i już.
Druga edycja: 5 słoików (3 zł/kg). Na litrowy słoik dawałam łyżkę soli (do przetworów),
OdpowiedzUsuńdo tego mniej więcej: 3 ząbki czosnku, 2 kwiaty kopru, szczyptę pieprzu, 3 ziela, 2 szczypty gorczycy (sporo), 1 spory liść czarnej porzeczki.
Do tego wrzątek - i już.