Ta papryka to mój przepis flagowy. Wymyśliłam go w 2013 roku. Papryka tak zrobiona jest dobra, łatwa do zrobienia, i tak smaczna i łagodna, że zdobyła serca wielu znajomych.
Zalewa: 5 szklanek wody , 1 szklanka octu zwykłego, szklanka cukru, dwie łyżki soli [potem troszkę dosłodzone i dosolone do smaku]. Papryka najpierw ugotowana na parze [może trochę za bardzo], potem w słoikach zalewana gorącą zalewą. Do każdego słoika dałam ziele angielskie i liście laurowe i krążek cebuli [zapomniałam pieprzu, zignorowałam czosnek]. Na wierzch trochę oliwy. Potem jeszcze krótko pasteryzowane w garnku.
2013:
W zimie kanapki często są nudne,
a wzbogacenie ich bywa trudne.
Właśnie do tego dedykowana
jest ta papryka marynowana.
Słodka i kwaśna, dość wyrazista.
Zjedz ją z kanapką gdy pora mglista.
Ubarwi Twoje życie poprzez ten posiłek,
i wzmocni gdy Cię czeka relaks lub wysiłek.
2014:
Jesień i zima, potem przedwiośnie
Trudno się zbudzić rano radośnie.
Zmierzcha się szybko, świt jest zamglony,
Lecz ten z papryką słoik czerwony.
A w nim łagodna, lekko kwaskowa,
Papryka pełna smaku, sierpniowa,
Doda kanapce i życiu smaku,
Byś mimo słońca ciągłego braku
Dostrzegł bonusy zimowej pory,
Gdy konsumujesz letnie przetwory
Jakie to miłe gdy wiesz co jesz,
Przyrządzasz sobie to tak jak chcesz,
Kupujesz produkt wprost od rolnika
A nie z plantacji gdzieś spod równika.
A gdy czas przyjdzie zimowej pory
Sięgasz na półkę po swe przetwory.
W markecie drogie i bezsmakowe –
W słoiku pyszne, swojskie i zdrowe
Przyrządzasz sobie to tak jak chcesz,
Kupujesz produkt wprost od rolnika
A nie z plantacji gdzieś spod równika.
A gdy czas przyjdzie zimowej pory
Sięgasz na półkę po swe przetwory.
W markecie drogie i bezsmakowe –
W słoiku pyszne, swojskie i zdrowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz